DünyaGüncel

Myanmar’da halkın darbeye karşı direnişi katliama rağmen sürüyor!

Myanmar'da polis ve asker, protestolarda katledilen eylemcilerden birinin cenaze törenine katılanlara ateş açtı.

Myanmar‘da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolara polis güçleri ile ordunun silahlı saldırıları sonucu dün hayatını kaybedenlerin sayısı 114’e çıktı.

Myanmar Now internet sitesinin protestoları anlık takip eden hak gruplarına dayandırdığı haberde, can kayıplarının gün içinde arttığı bildirildi.

Habere göre Mandalay’da 40, Yangon’da 27, Sagaing’de 11, Bago’da 9, Magway’da 6, Tanintharyi’de 5 kişi vurularak öldürülürken, Ayarwaddy, Kachin, Mon ve Shan bölgelerinde 16 kişi Myanmar ordusunun silahlı saldırısı sonucu katledildi. Dünkü rakamlar, darbe karşıtı protestoların başladığı 6 Şubat’tan bu yana bir gün içinde en yüksek can kayıpları, katliamı olarak kayıtlara geçti.

Diğer yandan Myanmar ordusu, darbe karşıtı protestolarda gerçekleştirdiği büyük katliama rağmen Myanmar Silahlı Kuvvetler Gününün 76. yıldönümü dolayısıyla başkent Nepido’da tören düzenledi.

Ordunun yayın organı MRTV’de yayımlanan törende Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ve cunta üyeleri, eğlenirken görüldü.

Öte yandan Cumartesi düzenlenen protestolara polis ve askerin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitiren 114 kişiden biri olan 20 yaşındaki Thae Maung Maung’un cenaze töreni Bago kentinde yapıldı. Polis ve asker, cenaze töreni sırasında kalabalığa ateş açtı.

Ülke basınındaki haberlerde de bugün düzenlenen protestolarda kolluk güçlerinin saldırısı sonucu iki kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Gün aşırı katliam!

Myanmar’da askeri darbeye ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen eylemlerde güvenlik güçlerinin saldırısı sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 328’i geçti. Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşunun (AAPP) protestolara ilişkin hazırladığı raporda toplam hayatını kaybedenlerin sayısının 328’i geçtiği belirtilerek hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun 18-24 yaş grubundaki gençlerden oluştuğu kaydedildi.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ardından 1 Şubat’ta yönetime el koymuştu. Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Halk Güvenli Bölgelere Sığnıyor

Öte yandan darbe karşıtı hareketin çok sayıda liderinin ve devrilen hükümetin henüz tutuklanmamış olan üyelerinin Myanmar’ın doğu sınırlarında bulunan, ulusal askeri örgütlerin kontrolündeki bölgeleri üs olarak kullandığı belirtiliyor. Darbe karşıtı hareketin çatı örgütü olan Sivil İtaatsizlik Hareketi’nin (CDM) giderek artan sayıda üyesi, Kayin, Kayah ve Mon etnik grupları tarafından kurulmuş olan, Karen Ulusal Birliği (KNU) gibi silahlı örgütlerin kontrol altında tuttuğu bölgelere sığınıyor.

Bu darbeyi alenen kınayan bu etnik askeri örgütlerin, zaman zaman CDM’nin barışçıl gösteri yapma hakkını korumak için asker konuşlandırdıkları belirtiliyor. Askeri darbe sonucu feshedilen Myanmar’ın yasama organı olan Pyidaungsu Hluttaw üyelerinin bu bölgede Pyidaungsu Hluttaw Temsilciler Komitesi (CRPH) adıyla ayrı bir hükümet kurmaya hazırlandığı da belirtiliyor.

Ana silahlı gruplardan birinin lideri bugün yaptığı açıklamada, askeri cuntanın protestocuları öldürmeye devam etmesi halinde Myanmar’ın etnik silahlı gruplarının hiçbir şey yapmadan beklemeyeceğini söyledi. Shan Eyaleti Restorasyon Konseyi / Shan Eyalet Ordusu Başkanı General Yawd Serk, Reuters’a yaptığı açıklamada “Eğer protestoculara ateş etmeye ve zorbalık yapmaya devam ederlerse, etnik gruplar sadece bekleyip hiçbir şey yapmamaya devam etmeyeceklerdir.” ifadelerini kullandı.

Darbe karşıtları gerilla savaşına hazırlanıyor

Öte yandan The New York Times’ın haberine göre çok sayıda darbe karşıtı gerilla savaşına hazırlanıyor. Habere göre aralarında öğrenciler, aktivistler ve ofis çalışanlarının da olduğu çok sayıda kişi, Myanmar’ın ormanlık bölgelerinde tüfek doldurmak, el bombası atmak ve bomba hazırlanmasını öğrendikleri temel askeri eğitimler alıyorlar.

Haberde 1 Şubat’ta gerçekleşen askeri darbenin ardından barışçıl eylemcilere karşı şiddetin dozunu giderek arttıran askeri cuntaya karşı darbe karşıtlarının, mahalleleri askeri saldırılardan korumak için barikatlar kurdukları ve internet üzerinden nasıl duman bombası yapılacağını öğrendikleri belirtiliyor. Haberde darbe karşıtlarının ormanlarda, temel savaş teknikleri konusunda eğitim aldıkları ve askeri tesisleri sabote etmek için planlar yaptıkları ifade ediliyor.

Myanmar’da Ne Olmuştu?

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat’ta darbe yaparak yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Myanmar halkı 6 Şubat’ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı.

Polis güçleri ile ordunun gösterilere silahlı saldırılarında 400’ün üzerinde Myanmarlı hayatını kaybetti. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu